My tiny house project: construction begins
November 17, 2006, 11:20 pm by bottleman. Filed under: my tiny house project, tiny houses.

One of the most basic ways of reducing your ecological footprint is to make your housing reasonably sized. So when I decided to convert my 280-sf detached garage to a “granny flat,” I thought my progressive and environmentally-minded city wouldn’t mind a bit. Well, I was wrong.

Nonetheless, I’m happy to announce that construction has begun, and I’ve got trash-filled pictures to prove it. First, ponder the dream: a vision of the way it’s supposed to look. Now, check out today’s reality:

front elevation photo of garage 2006-11-16

There’s clearly a lot of work to do. And in case you don’t believe the house is small, check out the relative scale of the dumpster to the right… we could almost put the whole house in it! (and perhaps we should?)

So far the work has involved removing the inside walls to the studs and ceiling to the rafters.

interior of garage, early deconstruction, 2006-11-15

It’s hard to imagine just from this picture, but now that the ceiling panels are gone the place feels substantially bigger than it used to. Soon the ceiling joists are going to go too — the plan is to remove them and use the interior of the roofline for a loft space.

It’s exciting to see things happening at last. I’ll post more updates as things progress. The schedule says things will be done in 3 months. Famous last words?




I’m so intrigued! I can’t wait to see how it turns out. You are combining two of my many interests…remodeling and reducing your footprint. In some strange way, this looks like fun to me!

Comment by Rebecca on 20.11.2006 um 7:19 pm

As an alternative to the roof already in place, wouldnt a ‘Gambrel’ shaped roof offer even more ceiling space?

Comment by Adam on 08.12.2006 um 12:15 am

yeah adam, you’re right– a barn-shaped roof would allow a larger, more usable loft. sounds like a good idea for any new project. i guess we never really thought about that kind of thing because (as is only implied in the previous posts about the project), we had decided to (largely) not change the exterior form of the building, in the interest of maintaining our neighborhood’s architectural “traditions”.

Comment by bottleman on 08.12.2006 um 9:04 am

PLEASE, PLEASE PLEASE SEND ME ANY UPDATES AND OFCOURSE THE FINISHED PROJECT. I AM WITH YOU ALL THE WAY !!! THANKS

Comment by lINDA on 17.07.2007 um 1:06 pm

Linda, you can see all the posts in this series, including the finished product, here: http://bottleworld.net/?cat=25 .

Comment by bottleman on 17.07.2007 um 2:03 pm